Privește-ți partenerul printr-o lentilă roz

Privește-ți partenerul printr-o lentilă roz

Cum să îți vezi partenerul printr-o lentilă roz, ca la început?

De fiecare dată când cunoaștem o persoană specială, o privim cu ochi sclipitori și cu filtre roz ca pe instagram. Avem numai lucruri bune de spus despre ea, nu-i așa? Chiar dacă mai greșește, chiar dacă nu e perfecțiunea întruchipată, nimic nu ne deranjează prea rău, suntem înțelegători și toleranți și chiar ni se par simpatice stângăciile ei.

La început observăm fiecare mic gest, fiecare compliment și le apreciem cu deosebită considerație. Dar cu trecerea timpului, se adună neînțelegeri inerente și dureroase, ne îndepărtăm emoțional și ne este din ce în ce mai greu să ne focusăm pe aspectele pozitive. De multe ori avem impresia că nici măcar nu-i mai pasă de noi, chiar dacă nu e așa. Asta pentru că ne axăm pe aspectele negative, nu mai punem accent pe ceea ce face bine partenerul, nu mai știm să apreciem fiecare gest.

Când ajungem în punctul în care mintea noastră percepe absolut totul într-o manieră negativă în ceea ce-l privește pe partenerul nostru, începem să ne simțim singuri în doi, lipsiți de putere și distanți. Când sentimentele noastre sunt cu precădere negative, fiecare acțiune, glumă, greșeală sau chiar formă de atenție, sunt interpretate ca fiind lucruri rele.

Conform studiilor, însă, nu e niciodată prea târziu să reînviem relația și să redobândim sentimente pozitive unul față de celălalt. Desigur, necesită un efort susținut și asumat de a ne privi partenerul într-o lumină favorabilă. Trebuie să ne propunem să ne vedem unul pe celălalt printr-o lentilă roz… ca la început.

Cum arată pozitivitatea aceasta aplicată în relații? Iată câteva idei care te vor ajuta să îți privești partenerul printr-o lentilă roz:

„Îmi place când…”

Încearcă să construiești propozițiile (și nemulțumirile) pornind cu „îmi place când…”. De exemplu, în loc să îi reproșezi că nu ați mai ieșit de mult împreună, reformulează astfel: „Îmi place când ieșim împreună. Ții minte când am fost la restaurantul X în noaptea aceea? M-am simțit atât de bine. Hai să mai mergem!”

Notează aprecierile

Încearcă să faci o listă cu toate lucrurile aparent mici pe care le observi la partenerul tău. Dacă spune ceva drăguț, dacă se comportă într-un fel care te face să te simți bine, dacă te-a sunat în timp ce era la muncă etc — notează tot ce ți se pare bun la el. Începe dis-de-dimineață cu gândul de a fi atent la aspectele pozitive și continuă până seara.

Când ești conștient și focusat pe momentele frumoase, începi să construiești un tipar mental care te ajută să-ți percepi partenerul într-o manieră pozitivă. În loc să observi doar lucrurile negative, îl apreciezi din nou pentru ceea ce este, regăsești în el ceea ce ai găsit la început, iar relația voastră poate deveni mai înfloritoare ca niciodată.

Susține-ți partenerul

Găsește momentul potrivit în care să-i amintești partenerului tău că e o persoană minunată, curajoasă și sexy.

Atitudinea ta este responsabilitatea ta. Ai oportunitatea de a schimba firul narativ dacă dorești să schimbi cursul poveștii tale de dragoste sau chiar a firii tale de a fi.

După ce vei trece prin aceste exerciții îți va fi mai ușor să îți exprimi nemulțumirile sau emoțiile pozitive, întrucât vei avea o perspectivă asupra partenerului care va fi mai apropiată de modul în care se percepe el însuși.

Pentru a construi o „cultură a sentimentelor pozitive” în casa și în relația ta, trebuie să începi să-ți asumi responsabilitatea asupra mindsetului pe care-l ai. Vei acționa și comunica în funcție de modul în care gândești. Ține minte 🙂

Lasă un răspuns

Close Menu